11.2.15

Kako napraviti blog?

Nema nikakve sumnje da je blogovanje jedan od najboljih načina da promovišete Vaš posao preko interneta, tj. da se dobro rangirate za izabranu ključnu reč na pretraživačima i da dođete do ciljanih kupaca. Ali kako napraviti blog?

Ima mnogo opcija koje treba uzeti u obzir kada pravite blog. Odličan način da brzo započnete blogovanje jeste da koristite online platforme kao što su WordPress ili Google-ov Blogger. Oni su besplatni, visoko prilagodljivi alati i popularni su i kod naprednijih blogera. Nedostatak je što tako napravljen blog nema svoj domen. Na primer, ako koristite Blogger, adresa vašeg bloga će biti vasblog.blogsopt.com. Ukoliko promovišete blog sa ovakvom blog adresom, nećete promovisati Vaš vlastiti domen, već ćete zapravo promovisati WordPress i Blogger.

Ovi besplatni servisi predstavljaju moćan softverski alat kojim dobijate kvalitet, pouzdanost i jednostavnost upotrebe. Iako neki ljudi preferiraju upotrebu dodatnih blog servisa, ipak možete imati mnogo koristi od korišćenja Wordpress-a i Blogger-a.

Jedna od najvećih prednosti korišćenja ovih alata je jednostavnost upotrebe i napredna funkcionalnost u poređenju sa ostalim softverskim aplikacijama za kreiranje bloga. Za korišćenje Bloggera ili WordPress-a nije neophodno poznavanje programiranja i kodiranja, jer oni imaju ugrađene alate kakve često viđate i u jednostavnim editorima teksta. Sa ovakvim mogućnostima, na jednostavan način možete kreirati blog koji je visoko profesionalan i približan izgledom jakim i moćnim websajtovima.

Posebno je pogodna offline funkcija WordPress-a. Naime, možete napisati post iako niste konektovani na internet i onda ga kasnije jednostavno umetnete na Vaš blog. Takođe, možete veoma lako prebaciti već napisane postove sa nekog drugog bloga na Vaš Blogger ili WordPress blog.

Još jedna velika prednost ovih servisa je i to što poseduju veliku količinu raznih widget-a i različitih tema, tako da uvek možete dodavati razne nove funkcionalnosti ili menjati izgled Vašeg bloga. Ovo se ostvaruje jednostavnim prevlačenjem odgovarajućih ikonica kao na primer ikonice za RSS feed, u samo par koraka ova funkcionalnost će biti omogućena na Vašem blogu.

Druga mogućnost o kojoj treba da razmislite jeste da odaberete softver za pravljenje bloga koji Vam omogućava da taj blog jednostavno i direktno integrišete na Vaš websajt. Neki hosting provajderi, kao na primer GoDaddy, omogućavaju da koristite isti domen kao i što je ime Vašeg bloga. Ovo omogućava pretraživaču da Vaš blog u očima pretraživača postane deo Vašeg domena. Ova usluga se najčešće naplaćuje na mesečnom nivou. Kao alternativu, Google-ov Blogger dopušta da Vaš domen preusmerite na blog na Blogger-u. Tako ćete dobiti blog sa svim funkcionalnostima Bloggera na Vašem vlastitom domenu.

Na kraju, postoji zaista ogromna ponuda i drugih  jeftinih ili čak besplatnih softvera sa kojima možete napraviti blog.


Nema komentara:

Objavi komentar